ورزش در ماه رمضان از تجمع
چربی در بدن جلوگیری کرده و عمل سوخت و ساز را تسهیل می نماید به طوریکه
ورزشکارانی که روزه می گیرند کمتر دچار مشکلات گوارشی و قند خون می شوند . لذا
ورزشکاران می توانند با یک برنامه غذایی غنی ، انرژی مورد نیاز را برای انجام
فعالیت های ورزشی و حفظ ساختار بدنی به دست آورند . روزه داری باشرط رعایت نکات
تغذیه ای و جلوگیری از پایین آمدن فشار و قند خون ، نه تنها منافاتی با ورزش کردن
ندارد ، بلکه به انجام هرچه بهتر فعالیتهای ورزشکاران نیز کمک می کند.
مصرف تمام گروه های اصلی غذایی ( شیر و لبنیات ، نان و
غلات ، سبزیجات و میوه جات ، گوشت ، تخم مرغ ، و حبوبات بدون پوست ) در ماه مبارک
رمضان برای ورزشکاران روزه دار تأکید می شود و ورزشکاران می توانند با یک رژیم
غذایی سالم ، نیازهای مورد نیاز بدنشان را تأمین کرده و از فوائد روزه برای سلامتی
خود برخوردار شوند.
روزه مانع ورزش کردن نیست و ورزشکارانی که معتقدند روزه
گرفتن ساختار بدنی آنها را تغییر می دهد ، می توانند با یک برنامه غذایی غنی ،
انرژی مورد نیاز را حفظ نمایند . و در واقع ماه مبارک رمضان یک ورزش روحی تلقی می
شود
سحر :
تأکید می گردد وعده سحر
حذف نشود و بهتر این است که بیشتر انرژی بدن با خوردن سحری تأمین شود . ورزشکاران
سعی کنند بدون سحری روزه نگیرند. زیرا در این صورت فرد حتماً در طول روز دچار ضعف
و بی حالی خواهد شد . ورزشکاران فراموش نکنند که پرخوری در هنگام سحر نه تنها از احساس
گرسنگی در ساعات انتهایی روز جلوگیری نمی کند ، بلکه در ساعات ابتدایی بعد از سحر
، فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارشی فرد وارد می کند که سبب بروز علائمی نظیر
سوء هاضمه ، درد و نفخ معده می شود.
بیدار نشدن برای سحری کاملاً اشتباه است و در طولانی مدت
سبب ضعف و بی حالی روزه داران خواهد شد . در سحر از مواد غذایی پروتئین دار ( تخم
مرغ ، حبوبات ، لبنیات و گوشت ) استفاده کنید و به جای نوشیدن آب زیاد ، میوه های
آبدار بخورید . مایعات توصیه سده برای سحری باید به تدریج نوشیده شوند . یک لیوان آب
میوه تازه و یک لیوان شربت عسل یا قند اثر مفیدی خواهد داشت . همچنین لیمو ترش
تازه نیز مناسب است . رژیم غذایی سحر بهتر است شامل مواد غذایی متنوعی باشد.
این نکته برای نوجوانان اهمیت بیشتری دارد و باید از مواد
غذایی قندی ، پروتئین دار و پر انرژی استفاده کنند . ورزشکاران سعی کنند بعد از
خوردن سحری حتی الامکان نخوابیده ، چون وضعیت دراز کش سبب برگشت مواد به مری و ترش
کردن می شود و گذشته از آن فردای آن روز احساس خوبی نخواهید داشت . این کار در
دراز مدت باعث سوزش سر دل و بیماری رفلکس معده و مری می شود . در این بیماری غذا
از معده و مری بر میگردد و به اصطلاح احساس ترش کردن را گویند.
افطار :
نیاز فوری بدن در هنگام
افطار به دست آوردن یک منبع انرژی به شکل گلوکز ( قند خون ) برای هر سلول زنده به
خصوص سلولهای مغز و اعصاب است . خرما و آب میوه منابع خوب قند هستند ، لذا هنگام
افطار مصرف خرما ، آب میوه ، سوپ سبزیجات با رشته به منور حفظ تعادل قند ، آب و
مایعات بدن توصیه می شود . افطار را با نوشیدن یک فنجان آب گرم ، شیر گرم و یا چای
کم رنگ شروع کنید ، به گونه ای که دمای مایعات مذکور نه سرد و نه گرم باشد . تا حد
امکان از نوشیدن آب زیاد در هنگام افطار خودداری کنید.
زیرا موجب بی حالی ، ضعف و درد معده می شود . در ساعات
بعد از افطار توصیه می شود ، میزان نوشیدن آب و مایعات بیشتر شود تا ورزشکارا در
هنگام ورزش ، دچار کم آبی نشوند . غذای افطار باید سبک ، پر کالریو زود هضم باشد (
شله زرد ، شیر ، خرما و ... ) و توصیه می شود که روزه را با شیرینی طبیعی مانند
خرما ، کشمش و انجیر افطار کنید و از خوردن غذاهای سنگین و پر حجم بپرهیزید .
زمان ورزش : بهترین زمان ورزش در ماه مبارک رمضان را چهار
ساعت بعد از افطار می باشد و برگزاری مسابقات ورزشی بلافاصله بعد از افطار از نظر
علمی قابل پذیرش نیست
. ورزش کردن بلافاصله بعد از افطار موجب خستگی ، وارد
آمدن فشار بر سیستم عصبی ، مفصلی ، گوارشی و به ویژه عضلانی است ، که در نهایت
ممکن است موجب بیماریها و آسیبهای ورزشی شود . فاصله بین غذا خوردن وورزش کردن
باعث می شود تا بدن فرصت هضم غذا را پیدا کرده و خون به راحتی در عضلاتشان جریان پیدا
کند .
نحوه انجام تمرینات : ورزشکاران سعی کنند در ماه مبارک رمضان
تمرینات ورزشی خود را سبک تر انجام دهند ، زیرا انجام حرکات ورزشی سنگین موجب از
دست دادن نمک ، آب زیاد و ضعف شدید در ورزشکاران می شود .
ورزش های مناسب : انجام ورزشهای مناسب ، شنا و پیاده روی
را برای آماده نگه داشتن بدن ورزشکاران ضروری است .
خواب : در ماه مبارک رمضان سعی کنید شبها زود
بخوابید تا بتوانید سحر به موقع ( تقریباً 1:30 ساعت قبل از اذان صبح )
بیدار شوید . با این روش از ورود مقدار زیادی غذا و مایعات به معده و تجمع آنها
جلوگیری می کنید و هضم غذا نیز راحت تر خواهد بود . نیاز ورزشکاران به پروتئین در
ماه مبارک رمضان نباید میزان انرژی دریافتی از پروتئین در ورزشکاران بالا باشد ،
اگر آنها سعی کنند حدود 15 تا 20 در صد کل انرژی دریافتی روزانه را از پروتئین بگیرند
، برای بدنشان کافی است.
زیرا مصرف زیاد پروتئین سبب ایجاد مواد زائد در خون شده و
احساس خستگی را در هنگام ورزش برای ورزشکاران به وجود می آورد . در صورتی که فردی
بعد از افطار قصد تمرین ورزش سنگین یا مسابقه ورزشی را دارد ، بهتر است قبل از
شروع مسابقه ، هنگام افطار از گوشت ، زرده تخم مرغ و ماهی استفاده کند . مصرف
مایعات فراوان از جمله آب میوه ها قبل از ورزش هم مناسب است .
شام :
گروه گوشت : مرغ ، گاو ،
گوساله ، ...
گروه نان و غلات : آن گروه منبع خوب از کربوهیدرات ها
مرکب هستند و تأمین انرژی ، پروتئین ، مواد معدنی و فیبر ها می باشند .
گروه لبنیات : شیر ، ماست ، پنیر ، محصولات لبنی منابع
خوب پروتئین و کلسیم هستند که برای حفظ بافت بدن و عملکرد های متعدد فیزیولوژیک ضروری
می باشد.
گروه سبزیجات : سبزیجات منبع خوب فیبرها ی غذایی و تأمین
سایر مواد شیمیایی گیاهی که آنتی اکسیدان هستند ، می باشند. آن مواد در جلوگیری از
سرطان ، بیماریهای قلبی عروقی و بسیاری از بیماریها ی دیگر مفید است .
گروه میوه ها : میوه ها را به عنوان آخرین قسمت شام در
فاصله کمی بعد از شام مصرف کنید . تا باعث سهولت هضم غذا شده و از بروز بسیاری از
مسائل جلوگیری کند . میوه های ترش ، ویتامین بدن را فراهم می کنند . میوه ها منبع
خوبی از فیبرهای غذایی هستند . میوه ها و مخلوطی از مغزها را می توان بعد از شام یا
قبل از خواب مصرف کرد
.
آب : استفاده به موقع و به اندازه آب از دیگر نکاتی است
که می بایست در طول این ماه به آن توجه کرد . در ماه مبارک رمضان کم آبی می تواند
در برخی از موارد به خصوص هنگام ورزش کردن مشکل ساز شود ، اما با تغییر مانی در
برنامه های ورزشی می توان با این مشکل مقابله کرد . ورزشکاران می توانند برنامه
ورزشی صبح خود را به عصر و بعد از افطار منتقل مکنند و به این ترتیب ، احتمال وقوع
مشکلات را به حداقل برسانند.
به افرادی که امکان تغییر برنامه ورزشی خود را ندارند نیز
توصیه می شود که در هنگام سحر و افطار مقدار بسیار زیادی آب بنوشند تا علاوه بر
اینکه این نیاز بدن را مرتفع کرده باشند ، مقداری آب در بدن ذخیره کنند تا در موقع
نیاز و از دست رفتن آب بدن ، از آن بهره جویند و به این ترتیب احتمال وقوع خطرات
ناشی از کم آبی را به حداقل برسانند. عدم مصرف زیاد نمک به دلیل دفع مایعات و اسید
فولیک از بدن و احساس تشنگی توصیه نمی شود . با یک رژیم متعادل و صحیح ، نمک کافی
به بدن ورزشکاران می رسد و نیازی به استفاده از نمک اضافی نیست .
نحوه پخت غذا : ورزشکاران در این ماه سعی کنند از مصرف
غذاهای سرخ کرده خود داری کرده و برای طبخ غذا از روشهای دیگری مثل آب پز کردن و
یا بخار پز کردن استفاده کنند . برای جلوگیری از عطش هنگام سحر از خوردن غذاهای
خشک نظیر کوکوی سبزی ، کوکوی سیب زمینی ، کتلت و گوشت های سرخ شده مثل کباب ، جوجه
کباب ، مرغ و ماهی خود داری کنید.
آن غذاها به همراه غذاهایی که ادویه زیاد دارند ، باعث
عطش زیاد و ترش کردن معده می شوند . تمام روزه داران ، خصوصاً آنها که دچار
بیماریهای گوارشی و معده هستند ، سعی کنند از خوردن آن غذاها بپرهیزند و از لیمو
ترش ، ماست و سبزی خوردن در کنار آن غذاها استفاده کنند . ضمناً خوب است شش تا هشت
لیوان آب در فاصله افطار تا سحر نوشیده شود و برای پیشگیری از احساس تشنگی در طول ساعات
روز ، لیمو ترش تازه در پایان سحری مصرف شود. همچنین مصرف شربت عسل ( یک
قاشق کوچک عسل به اضافه یک لیمو ترش تازه ) در سحر به ورزشکاران کمک می کند که در
طول روز دیر تر تشنه شوند.
ناراحتی های گوارشی : روزه داران برای پیشگیری از بروز
ناراحتی های گوارشی و ترش کردن و سوزش سر معده ، باید از مصرف زیاد غذاهای شیرین و
چرب مانند زولبیا و بامیه در افطار یا سحر پرهیز کنند . مصرف سس مایونز ، خامه ،
سوسیس و کالباس نیز در افطار یا سحر مناسب نیست . زیرا آن غذاها زمینه بروز
ناراحتی های گوارشی نظیر ترش کردن معده را فراهم میکنند.
برای دور ماندن از عوارض بعدی در دستگاه گوارشی ،
ورزشکاران روزه دار باید از خوردن غذاهای چرب ، حیم و نفاخ ، محرک و پر نمک در
افطار و سحر پرهیز کنند . برای تأمین قند خون افراد روزه دار همانند زمانی که روزه
دار نیستند ، باید سه وعده غذا بخورند که آن وعده ها شامل : سحر ، افطار و شام است
. البته مصرف غذا در دو وعده سحر و افطار نیز اشکال ندارد . بهتر است غذای مصرفی
در سحر ویژگی وعده نهار را داشته باشد.
در ماه مبارک رمضان استفاده از برنامه غذای متنوع و
متعادل شامل 5 گروه اصلی غذا یعنی : نان و غلات + میوه ها + سبزیجات + گوشت و حبوبات
و تخم مرغ + شیر و لبنیات برای حفظ سلامت بدن و تأمین انرژی و نیازهای تغذیه ای
بدن توصیه می شود . استفاده از خرما در ماه مبارک رمضان به خصوص در هنگام افطار
برای تأمین قند خون فرد روزه دار بسیار مؤثر است . روزه داران سعی کنند به جای
غذاهای چرب و سرخ شده ، از غذاهای آب پز و بخار پز استفاده کنند .
حفظ تعادل در وعده های غذایی : نیازی به حذف هیچ یک از
وعده های غذایی نیست
. در ماه مبارک رمضان انسان دچار محدودیت یا محرومیت مواد
غذایی نمی شود و احتیاج به ذخیره سازی مواد غذایی پیش از ماه مبارک رمضان وجود
ندارد . با توجه به این که در ماه رمضان وعده های غذایی حذف می شود ، همه افراد
باید حداقل 20 در صد کمتر از ماه های دیگر سال غذا بخورند . با مصرف متعادل مواد غذایی
در ماه رمضان ، بدن فرصت سوزاندن چربی های اضافه را پیدا می کند . تمامی
روزه داران باید وعده سحری را در برنامه غذایی خود داشته باشند . زیرا
حذف این وعده ، سلامت آنها را به خطر می اندازد .